Stadsdichter Maud Vanhauwaert en Rooftoptiger voltooien Toren van Babel met gedicht in zeventien vertalingen

Onthulling op zondag 22 september om 15 uur

Na drie maanden bouwen, honderden helpen handen en talen bereikt het project van stadsdichter Maud Vanhauwaert 'Toren van Babel' zijn hoogste punt. Dat wordt op zondag 22 september gevierd met een slotdroesem en een nieuw stadsgedicht.

Tijdens de zomermaanden nodigde stadsdichter Maud Vanhauwaert in de Toren van Babel interessante gasten uit in de praatsalons Droesems. Elke zondag konden bezoekers er genieten van gesprekken rond meertaligheid. Bovendien konden ze elk weekend ook deelnemen aan verschillende ateliers of samen verder aan de toren bouwen.

Op de achtste en laatste droesem praat Maud Vanhauwaert met onder meer Jeroen Olyslaeghers en Hind El Jadid over meertaligheid in vele facetten en wordt het stadsgedicht ‘Toren van Babel’ onthuld. Het oorspronkelijke gedicht van Maud werd op de voorbije droesems zeventien keer vertaald, met alle verschuivingen in betekenis van dien. Het finale stadsgedicht is de combinatie van alle zeventien vertalingen. De toren fungeert bovendien als audio-installatie, gemaakt door geluidskunstenaar en muzikant Alec De Bruyn.

Volgens de legende is de Toren van Babel nooit afgeraakt omdat de mensen verschillende talen spraken en elkaar niet meer konden verstaan. Kunstenaarscollectief Rooftoptiger en stadsdichter Maud Vanhauwaert keren het verhaal om: ze willen samen met Antwerpen bewijzen dat, net dankzij de verschillen, je tot een echt magische toren kan komen waarin talen rondzingen en culturen elkaar ontmoeten. In het spanningsveld tussen taalverwarring en poëzie, bouwden ze een toren die de Antwerpse gemeenschappen dichter bij elkaar brengt.

Praktisch

  • Slotdroesem en onthulling gedicht: zondag 22 september, van 15u tot 19u met o.a. Jeroen Olyslaegers, Hind El Jadid, Gregory Frateur, Yousra Benfquih, Carmien Michels, Tom Kestens, Fatena Al-Ghorra, Amina Belorf en Birsen Taspinar.
  • Toren van Babel: vrij te bezoeken, woensdag 25 september van 14u tot 18u en donderdag 26 september van 18u tot 21u
  • Locatie: slachthuissite, ingang Damhof, tegenover Lange Lobroekstraat 77, 2060 Dam Antwerpen

TOREN VAN BABEL is een co-creatie project van Rooftoptiger en Maud Vanhauwaert i.s.m. Antwerpen Boekenstad.

In samenwerking met Atlas, Bibliotheek Permeke, Curieus, FMDO, Samenlevingsopbouw Antwerpen, Rode kruis opvangcentrum, De Nomaad, Kif, Elegast vzw, Steunpunt Tewerkstelling, Kunstenaarswerkplek Archipel, kunstenaarscollectief Loods des Doods, Open School Antwerpen, CVO Encora, Samentuin Damhof, Kras Dam, Amorika, Wilde Raven e.a.

 

Met de steun van Antwerpen Boekenstad, Het Oude Badhuis, Stad Antwerpen, Stadsmakers, Vlaamse gemeenschap en Vlaams Fonds voor de Letteren.

Michael Vandebril

Verantwoordelijke Antwerpen Boekenstad, Stad Antwerpen

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Antwerpen Boekenstad

ANTWERPEN BOEKENSTAD verzorgt sinds 2003 het boeken- en letterenbeleid van de stad Antwerpen. Deze stedelijke dienst is het aanspreekpunt voor de noden en vragen van literaire organisaties die in de Scheldestad actief zijn. Voor vele literaire organisaties is Antwerpen Boekenstad een trouwe partner. Naast deze stimulerende en coördinerende rol organiseert Antwerpen Boekenstad ook zelf literaire activiteiten. Antwerpen Boekenstad coördineert vanuit het Letterenhuis het stadsdichterschap, realiseert gedichtenmuren, zorgt mee voor een literair programma in het Letterenhuis en bibliotheek Permeke (zoals de Donderdagen van de Poëzie en Boeken op woensdag), organiseert het jaarlijkse Felix Poetry Festival en ondersteunt literaire evenementen als LEES! Het Boekenfestival. Antwerpen Boekenstad laat elke dag zien dat de stad aan de stroom van boeken en literatuur houdt.

Met de steun van Toerisme Vlaanderen.

Neem contact op met

www.antwerpenboekenstad.be