Poëzieweek in Antwerpen

Van 26 januari tot 2 februari 2022

Poëzieweek, het grootste en meest laagdrempelige initiatief voor poëzie in de Lage Landen, is aan haar tiende editie toe. Het thema dit jaar is ‘de natuur in onze nabijheid’. Ook in Antwerpen staat er heel wat op het programma. De startshow van de Poëzieweek vindt in de Arenberg plaats op woensdag 26 januari. Daarna kunnen poëzieliefhebbers een hele week genieten van dichtersontmoetingen, spoken word en het digitale boek ‘Iedereen Stadsdichter’ van Seckou die hiermee zijn stadsdichterschap afsluit. Alle activiteiten worden verzameld op www.antwerpenleest.be/poezieweek

Startshow Poëzieweek in de Arenberg – wo 26/1

Aan de vooravond van Gedichtendag presenteren Poëziecentrum, Antwerpen Boekenstad en Arenberg live vanuit de Arenbergschouwburg de feestelijke startshow ‘Bloesemingen en overvloed’ met Ramsey Nasr als centrale gast. Hij schreef het Poëzieweekgeschenk en nodigt op deze startshow Delphine Lecompte, Mauro Pawlowski, Gregory Frateur én Marieke Lucas Rijneveld uit in de grote zaal van de Arenberg om de Poëzieweek mee in te luiden. Voor wie er fysiek niet kan bij zijn, wordt het programma ook uitgezonden via spotlight.arenberg.be, zo zit u ook digitaal mee op de eerste rij! De Startshow Poëzieweek is een organisatie van Poëziecentrum, Antwerpen Boekenstad en Arenberg.

Woensdag 26 januari, 20u15 in Arenberg, Arenbergstraat 28, Antwerpen. Tickets: www.arenberg.be ​ en live uitzending via http://spotlight.arenberg.be

Iedereen Stadsdichter – vanaf do 27/1

Als stadsdichter stelde Seckou Ouologuem zich bij zijn aanstelling in 2020 de doelstelling om verhalen van de stad met alle Antwerpenaren te vertellen en delen. Met ‘Iedereen Stadsdichter’ presenteert Seckou Antwerpen als één grote verhalenkaart. Hij zette de verhalen die mensen hem vertellen, schrijven of rappen per thema op een geografische kaart van Antwerpen en nodigt bewoners – maar ook bezoekers – uit om verhalenwandelingen te maken door de eigen stad. Op die manier kunnen ze plekken waar ze misschien dagelijks voorbij wandelen of fietsen, beleven door de ogen van een unieke medebewoner. Geïnteresseerden kunnen genieten van dit afscheidscadeau van stadsdichter Seckou op ​ www.iedereenstadsdichter.be en van de gedichten die de klimaatdichters schreven bij plekken groen in de stad die stadsbewoners hebben aangedragen. Seckou reikt ook andere thema’s aan in ‘Iedereen Stadsdichter’: “De verhalenkaart is iets dat ik fysiek achterlaat aan de stad. Het is een open kaart die nooit af zal zijn. De gedachte dat je al die verhalen, al die energie en al die liefde kan blijven doorgeven en delen, vind ik heel schoon.”

In het voorjaar van 2022 worden nog enkele stadsdichterprojecten van Seckou, die vertraging hebben opgelopen door de gezondheidscrisis, voorgesteld op dit platform waaronder een stadsgedicht in de vorm van een basketbalveld en een woordbattle tussen rechter en beklaagde.

Lees alle gedichten en verhalen op www.iedereenstadsdichter.be

Iedereen Stadsdichter kwam tot stand i.s.m. Rataplan

Donderdag van de Poëzie met Max Temmerman – do 27/1

Op deze eerste Donderdag van de Poëzie van het nieuwe jaar gaat Johan de Boose in gesprek met Max Temmerman (1975) over zijn nieuwe poëziebundel ‘Koninklijk circus’ waarin hij een portret schildert van zijn land. De gedichten gaan in dialoog met foto’s van Diego Franssens (1971), die al decennialang het land doorkruist en weet te vatten in beelden. ‘Koninklijk circus’ volgt ‘Coniferen’ op, het boek waarmee Temmerman vorig jaar debuteerde als romancier.

Donderdag 27 januari, 12u30, bibliotheek Permeke, De Coninckplein, Antwerpen – gratis toegang.

Hind en Zahra Eljadid in Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience – do 27/1

Op Gedichtendag vinden en versterken de zussen Hind en Zahra Eljadid elkaar in een kruisbestuiving van beatbox, beeld en spoken word. Waar Hind communiceert met taal, doet Zahra dat met beeld. Hind en Zahra brachten in 2021 hun literair debuut ‘Kruimeldief’ uit. Essentieel aan Hind is haar profiel als geëngageerde kunstenaar. Zahra Eljadid is de grote zus van Hind en kunstschilder, illustrator en stop motion animator. Niet onbelangrijk: ze kan beatboxen als de beste.

Donderdag 27 januari, 17u in de Nottebohmzaal van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, Conscienceplein, Antwerpen – gratis toegang (max. 70 personen).

Joke van Leeuwen en Max Greyson in CC De Kern – do 27/01

Vanessa Broes interviewt op Gedichtendag Joke van Leeuwen en Max Greyson. Joke van Leeuwen (1952) was van 2008 tot 2010 Antwerps stadsdichter. Ze schrijft poëzie en proza zowel voor kinderen als voor volwassenen. In 2019 verscheen het lange gedicht voor volwassenen ‘Levenslust, een gedicht’ (“Hoort tot het beste wat in 2019 verscheen”, dixit het Poëziecentrum). Max Greyson (1988) is de voormalig huisdichter van cc De Kern. In 2015 werd hij vice-kampioen Poetry Slam van Nederland, waar hij complimenten naar zijn hoofd kreeg als: de lyricus, de muzikale dichter en de vernieuwer van zinnen. In oktober 2016 verscheen zijn debuutbundel ‘Waanzin went niet’, die genomineerd werd voor de Jo Peters Poëzieprijs. Drie jaar later verscheen zijn tweede bundel, Et alors.

Donderdag 27 januari, 20u15 in Bibliotheek Bist, Bist 1, Wilrijk. Tickets: www.ccdekern.be

Dichtatuur brengt Herman de Coninck in het Letterenhuis – za 29/1

Herman de Coninck (1944-1997) leerde zijn volk poëzie lezen. Hij was dichter, journalist, criticus, essayist en tijdschriftleider. 25 jaar geleden stierf hij in Lissabon, op 22 mei wordt zijn poëzie uitgebreid gevierd in zijn geboortestad Mechelen. Tijdens de Poëzieweek kan iedereen in het Letterenhuis komen voorproeven met een optreden van dichterscollectief Dichtatuur. Dichtatuur is een poëzie-democratie bevolkt door jonge stemmen die graag klinken en weerklinken. Verwacht alles of verwacht niks. Of verwacht ‘Alles en niks’ of iets er tussenin. Het kan met andere woorden alle kanten uit. Maar verwacht vooral fijne woorden, rake zinnen én Herman. En misschien een flamingo.

Zaterdag 29 januari, 14u Letterenhuis, Minderbroedersstraat 22, Antwerpen – gratis toegang.

i.s.m. Het Paradijs en Het Predikheren

Michaël Vandebril

Projectleider November Boekenmaand, stad Antwerpen

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Antwerpen Boekenstad

ANTWERPEN BOEKENSTAD verzorgt sinds 2003 het boeken- en letterenbeleid van de stad Antwerpen. Deze stedelijke dienst is het aanspreekpunt voor de noden en vragen van literaire organisaties die in de Scheldestad actief zijn. Voor vele literaire organisaties is Antwerpen Boekenstad een trouwe partner. Naast deze stimulerende en coördinerende rol organiseert Antwerpen Boekenstad ook zelf literaire activiteiten. Antwerpen Boekenstad coördineert vanuit het Letterenhuis het stadsdichterschap, realiseert gedichtenmuren, zorgt mee voor een literair programma in het Letterenhuis en bibliotheek Permeke (zoals de Donderdagen van de Poëzie en Boeken op woensdag), organiseert het jaarlijkse Felix Poetry Festival en ondersteunt literaire evenementen als LEES! Het Boekenfestival. Antwerpen Boekenstad laat elke dag zien dat de stad aan de stroom van boeken en literatuur houdt.

Met de steun van Toerisme Vlaanderen.

Neem contact op met

www.antwerpenboekenstad.be