Stadsdichter Maud Vanhauwaert rondt in schoonheid af
Maud Vanhauwaert vangt haar laatste weken als stadsdichter aan, maar heeft nog heel wat in petto. Ze maakte op vraag van De Ideale Woning een stadsgedicht voor de wijk Groenenhoek in Berchem. In Hoboken presenteert ze een laatste ingreep in haar Kleinste Museum Ter Wereld Met Weliswaar De Langste Naam. Tijdens de Poëzieweek doet Vanhauwaert een kleine afscheidstour in Antwerpen. Na de Poëzieweek zit het werk van Maud er nog niet helemaal op. Er staan nog een tweetal stadsgedichten in de steigers, maar die zullen pas na januari hun plek krijgen in de stad. Haar nieuwe bundel Het Stad in Mij (uitgeverij Das Mag) met onder meer alle stadsgedichten wordt op 21 maart gepresenteerd in De Bourla.
Schepen voor cultuur Nabilla Ait Daoud: “Ik wil Maud Vanhauwaert heel erg bedanken voor haar twee jaren van tomeloze en inspirerende inzet als stadsdichter. Haar gedichten en projecten doen de stad telkens weer oplichten als een vuurtoren van taligheid”
Het huis in mij
Naar aanleiding van het 100 jarig bestaan van de sociale huisvestingsmaatschappij De Ideale Woning schreef Maud Vanhauwaert het gedicht ‘Het Huis in Mij’. Als inspiratie voor het stadsgedicht gebruikte Maud verhalen van huurders van De Ideale Woning uit de wijk Groenenhoek in Berchem. Voor het verzamelen van die verhalen kon Maud beroep doen op vrijwillige reporters, onder leiding van Vormingplus regio Antwerpen. De reporters vroegen aan de huurders om de route in hun ouderlijke woning te tekenen en te beschrijven, van de voordeur tot aan het kloppende hart van dat huis. De verhalen werden gebundeld in een knap vormgegeven boekje, de lijntekeningen en het gedicht gezeefdrukt op een keukenhanddoek.
Maud Vanhauwaert stelt het stadsgedicht en de publicatie voor in Zewopa (Binnenplein 2, Berchem) op vrijdag 24 januari 2020, tussen 16 en 19 uur, tijdens het Winterfeest van De Ideale Woning. Elke nieuwe huurder die in dit jubileumjaar bij De Ideale Woning komt wonen krijgt dit boekje cadeau.
Motorarium in het Kleinste Museum Ter Wereld Met Weliswaar De Langste Naam
Samen met beeldend kunstenaar Bram Rombouts en klankkunstenaar Wannes Deneer nodigt Maud Vanhauwaert iedereen uit op zaterdag 25 januari tussen 16 en 18 uur, in het Motorarium. Samen houden ze er een theatrale ceremonie ter afscheid van de fossiele brandstoffen. Ze stellen daarbij een naakt motorblok tentoon, dat een laatste doodreutel uitstoot. Die reutel wordt live verwerkt tot een muzikale compositie. Het wordt een exclusief en eenmalig evenement, en tevens de allerlaatste activiteit van de stadsdichter in de Belvedère van Hoboken (Park Sorghvliedt, Krijgsbaan, Hoboken), die zij omdoopte tot het Kleinste Museum Ter Wereld Met Weliswaar De Langste Naam.
Info over het evenement vindt u hier: https://www.facebook.com/events/1826644584303762/
Afscheidstourneetje
Op Gedichtendag 30 januari geeft Maud de fakkel van stadsdichter door aan haar opvolger Seckou. In de Poëzieweek die daarop volgt houdt Maud een klein afscheidstourneetje in de stad. Met een klein tafeltje positioneert ze zich op verschillende plekken in de stad en nodigt passanten uit om aan te schuiven. ‘Ik was twee jaar uw stadsdichter, mag ik u een gedicht voorlezen?’ Na de groots opgezette installaties en evenementen van Maud eindigt ze dus met heel intieme voordrachten, die —zonder al te veel te verklappen— een magisch kantje hebben.
Lees alle stadsgedichten na op de vernieuwde website van Maud Vanhauwaert: www.maudvanhauwaert.be
Foto: Walter Carels