Gloednieuw boekenfestival op 30 oktober luidt November Boekenmaand in
Eerder al kondigde stad Antwerpen November Boekenmaand aan. Ondertussen is het volledige programma gekend. Tijdens het openingsfestival op zondag 30 oktober is het Antwerpse Zuid the place to be voor boekenliefhebbers. Auteurs als Bart Moeyaert, Joke van Leeuwen, Dalilla Hermans, Tom Lanoye en vele anderen tekenen present. Daarna is er elk weekend een boekenevent: literatuur- en muziekfestival Crossing Border, het Leesjury-feest met jeugdauteurs en illustratoren, het storytelling-festival Antwerpen vertelt, het festival van de grafische kunst Grafixx en het REVIVE-filosofiefestival. Tot slot zetten de Antwerpse boekhandels en bibliotheken de hele maand lang het boek en het lezen in de kijker met een waaier aan programma’s. Zo palmt November Boekenmaand echt de hele stad in, ook de districten en wijken. Alle info staat op www.boekenmaand.be.
Volgende maand staan het boek en het lezen in de kijker in Antwerpen tijdens November Boekenmaand. Iedereen met een hart voor boeken zal verwend worden, van jong tot oud. De aftrap wordt gegeven in het laatste weekend van oktober, met een Schrijversbal voor professionelen uit het boekenvak op 29 oktober en een openingsfestival voor het publiek op 30 oktober.
Openingsfestival op zondag 30 oktober
Tussen 11 en 18 uur vindt op het Antwerpse Zuid, in en rond het KMSKA, een gevarieerd programma plaats met tal van schrijvers en andere gasten. Van actualiteit over poëzie en bijzondere boeken tot youngadultromans en culinaire boeken met een proeverij: voor elke boekenliefhebber is er wat wils.
In het KMSKA gaat Stefan Hertmans in gesprek met filosofe Martha Claeys over zijn nieuwe essaybundel Verschuivingen. Joke van Leeuwen, die onlangs 70 werd en twee nieuwe boeken uit heeft, krijgt in een panelgesprek het gezelschap van Annelies Verbeke. Deze laatste is een van de initiatiefnemers achter Optimistische woede, een collectief pamflet dat het seksisme in de literatuur aanklaagt. Tom Lanoye heeft het over de geheugenfunctie van literatuur, onder meer op basis van zijn laatste roman De draaischijf. Angelo Tijssens, die onlangs als romancier debuteerde met De randen, zal in Gallery Sofie Van de Velde toelichten wie hem inspireert in muziek, fotografie en beeldende kunst. Wim Opbrouck en Bart Moeyaert vertellen op hun beurt over de boeken die zij zelf koesteren. In het M HKA zijn er interviews met auteurs die onlangs hun literaire debuut hebben gemaakt: Wided Bouchrika, Stijn Vranken en Tülin Erkan (shortlist De Bronzen Uil 2022). In de middelbare school Hibernia zijn onder anderen Dalilla Hermans, Elisabeth Lucie en Shamisa Debroey te gast, naar aanleiding van hun recente kinderboeken. Op diezelfde locatie vinden ook de liefhebbers van youngadultboeken hun gading, met als gasten Chinouk Thijssen en Emmelie Arents. Wie van non-fictie houdt, kan eveneens in de school terecht voor gesprekken met respectievelijk Tom Naegels (auteur van Nieuw België) en Martin Heylen (auteur van Ik dacht dat ik een kleine familie had, een boek maar ook een televisieprogramma). In L’Entrepot du Congo is onder meer Soumia Aattaoui te gast, auteur van Keuken van Sou, voor een – letterlijk – voorproefje uit haar boek. In het theaterzaaltje van de Hoe, naast het KMSKA, nemen dichters het woord, met als gasten onder anderen Arno Van Vlierberghe, Frank Keizer, Dominique De Groen en Sara Eelen. In Veilinghuis Bernaerts zijn er gesprekken over dinosaurussen en striptekeningen als kunst- en/of verzamelobject. Er is ook een muzikale performance door Koen Broucke en sopraan Britt Truyts, naar aanleiding van een nieuwe uitgave van Boerenpsalm met illustraties van Koen Broucke.
Geïnteresseerden kunnen vooraf online reserveren of ter plaatse een ticket kopen bij het infopunt op het museumplein. Een ticket kost 10 euro. Daarmee heeft de bezoeker toegang tot alle activiteiten. Voor 5 euro extra kan het ticket uitgebreid worden met een bezoek aan het KMSKA.
Ook boekhandels als ’t Stad Leest, antiquariaat De Slegte, De Groene Waterman, Boekowksi, Luddites Books & Wine en Buchbar nemen deel aan het festival met een programma op hun eigen locatie.
Elk weekend een boekenevent
Ook na het openingsweekend staan boeken en lezen centraal. Altijd vanuit een andere invalshoek: muziek, jeugd, storytelling, illustraties en grafiek, en filosofie.
Het internationaal toonaangevende literatuur- en muziekfestival Crossing Border trapt op vrijdag 4 november in de Arenbergschouwburg af met PJ Harvey die haar boek ‘Orlam’ voorstelt. Het festival eindigt op zondag 6 november in De Studio met een internationaal auteurs- en muziekfestival met gasten als Prix Goncourt-winnares Leïla Slimani, angry old man DBC Pierre (UK) en debutant Angelo Tijssens.
Het Leesjury-feest van Iedereen Leest verwelkomt op zondag 13 november iedereen in hetpaleis en de Arenbergschouwburg voor voorleessessies, vertelmomenten, live-illustraties en signeersessies. Op het podium stappen jeugdauteurs en illustratoren die de voorbije 40 jaar in de prijzen vielen of vaak genomineerd werden. Denk bijvoorbeeld aan Annet Schaap, Dimitri Leue, Sylvia Vanden Heede en Marc de Bel.
In het weekend van 19 en 20 november organiseren bibliotheek Permeke en het MAS samen met Antwerpen vertelt, een festival rond storytelling voor jong en oud met o.a. Shamisa Debroey, Studio Sesam en Peter Holvoet-Hanssen.
Van 25 tot 27 november vindt de feesteditie plaats van het Grafixx festival. Illustratie, grafiek, beeldverhaal en zines komen aan bod in De Studio. Er zijn live-performances, lezingen, workshops en tentoonstellingen van onder anderen Olivier Schrauwen, Tara Booth (US), Ward Zwart en Esra Altin (DE).
Op het REVIVE-filosofiefestival in de Arenberg brengt filosofiehuis Het zoekend hert op zondag 27 november denkers samen onder wie David Van Reybrouck, Martha Claeys en Tinneke Beeckman.
Boekhandels en bibliotheken
De Antwerpse boekhandels en bibliotheken zijn ook van de partij. Deze plekken, waar boeken elke dag koning zijn, zetten de hele maand lang het boek en het lezen in de kijker. Ze bieden een waaier aan programma’s, ook in de Antwerpse districten en wijken. Zo lezen bezoekers in de bib van Ekeren een verhaal voor in ruil voor een nieuwe haarcoupe en luisteren ze in de Nottebohmzaal geboeid naar het klimaatbetoog van Nic Balthazar. Boekhandels als ’t Stad Leest, Standaard Boekhandel en De Groene Waterman organiseren extra auteursontmoetingen en signeersessies.
Meer info en het volledige programma staan op www.boekenmaand.be.
Het Openingsfestival van November Boekenmaand is een initiatief van de Stad Antwerpen/Antwerpen Boekenstad en een organisatie van Behoud de Begeerte in samenwerking met Boekhandels Vlaanderen, Creatief Schrijven, VONK & Zonen, Dans! Dichter! Dans!, BZN/Samen Lezen, Vrienden van Agatha, KMSKA, FOMU, M HKA, Gallery Sofie Van de Velde, Veilinghuis Bernaerts, Steinerschool Hibernia, DE HOE en de Antwerpse boekhandels. Met dank aan alle meewerkende uitgeverijen en auteurs.
De pers vindt beelden via onderstaande link.
Michaël Vandebril
Perscommunicatie Cultuur Antwerpen